Fase ACTIVITATS D’APLICACIÓ I TRANSFERÈNCIA

M5

Artivisme i incidència social i política

Presentem l’artivisme com a estratègia de sensibilització a la comunitat educativa i triem una o vàries accions d’artivisme per a transmetre des de allò reflexionat al Fem Eco. Alhora, preparem una carta d’incidència amb escales de centre escolar, municipi i món i definim les possibles destinatàries. A l’última d’aquestes les participants exposaran o presentaran la peça d’artivisme a la comunitat educativa i la lectura i entrega de la carta d’incidència.

IDEES FORÇA

A través de l’artivisme i de la incidència social i política podem formular propostes de millora per a la no-discriminació i per al medi ambient sa.

CONCEPTES

Artivisme, incidència.

OBJECTIUS

  • Sensibilitzar sobre els dret a la no-discriminació i el medi ambient sa a través de l’artivisme.
  • Generar i fer arribar missatges amb propostes de millora per la incidència social i política.

ESTRUCTURA

Primera part Segona part Tercera part
DIA 1
Què és l’artivisme?
Definició del format d’artivisme
World cafè i creació de la carta d’incidència
DIA 2
Preparació de l’artivisme
DIA 3
Exposició de l’artivisme i lectura de la carta d’incidència

120 minuts

120 minuts

120 minuts

MATERIALS EDUCADORA

DIA 1

  • PowerPoint amb exemples d’artivisme.

  • 3 paperògrafs grans, retoladors, cel·lo.

DIA 2 i DIA 3

  • A definir segons el format d’artivisme.

REQUISITS TÈCNICS I DE L’ESPAI

DIA 1

  • Ordinador i projector.

DIA 2 i DIA 3

  • A definir segons el format d’artivisme.

Desenvolupament del mòdul 5

Primera part

DIA 1

Compartim com és el procés d’artivisme i incidència social i política que viurem les pròximes sessions. El procés consta de tres parts:

DIA 1. Explicació de què és l’artivisme, definició del format d’artivisme i de la carta d’incidència.

DIA 2. Preparació de l’artivisme.

DIA 3. Exposició de l’artivisme i lectura de la carta d’incidència.

Què és l’artivisme?

Preguntem si alguna participant coneix el que és l’artivisme o què l’inspira la paraula. Fem una breu introducció d’aquest concepte i posem exemples d’artivisme d’arreu del món.

ARTIVISME = ART + ACTIVISME

Iniciarem un procés de creació en què l’alumnat es convertirà en artivista fent una intervenció artística que transmeti un missatge relacionat amb allò més rellevant identificat amb el procés viscut en el projecte Fem Eco.

Definició del format d’artivisme

Pensarem com podem dur a terme al centre educatiu alguna obra artivista i decidirem qui tipus d’acció artística volem realitzar. L’alumnat podrà decidir el format i amb consens de les docents, tenint en compte les preferències, interessos i habilitats del grup-classe.

Per arribar a una decisió, responem grupalment a qüestions com:

  • Quina és la idea principal que volem compartir?
  • Quin missatge sintetitza aquesta idea?
  • Quines seran les destinatàries de la nostra obra d’artivisme?
  • Quin tipus d’expressió artística podem utilitzar per a difondre amb artivisme aquest missatge? Exposició, vídeo, performance, còmic, sèrie fotogràfica, etc.
  • Quins materials requerim per a dur-lo a terme. Els materials, caldrà portar-los per a la següent sessió ja dissenyar i preparar l’obra.
  • Se us acut algun lloc en concret on podríeu fer l’acció perquè tingués sentit i fos visible?

World cafè i creació de la carta d’incidència

A continuació, recollirem propostes d’incidència a través de la dinàmica “World cafè”. Aquesta dinàmica propicia converses en un ambient amable per compartir i sumar propostes de millora pel medi ambient i per a les persones a tres escales: 

el centre educatiu / el barri o municipi / el món

Les consignes per a l’activitat són: 

  • Col·loquem tres taules grans separades i amb cadires al voltant. Les participants es distribueixen de manera igual entre les taules. Cada taula tindrà una escala: el centre educatiu / el barri o municipi / el món. 
  • Establim tres torns d’uns 7 minuts. En el primer torn, les integrants debatran sobre propostes de millora a l’escala que les hagi tocat en la seva taula. Les idees es poden anar anotant en un paperògraf gegant que pot ocupar tota la taula.
  • Prèviament, cal definir una persona voluntària coma portaveu per a cada taula que es quedarà sempre a la taula fent el traspàs de la informació ja tractada a la resta de companys que vagin arribant en els torns dos i tres. L’objectiu és sumar idees sobre aquelles que ja han sorgit abans i que aquesta persona pugui compartir, al final, el resum de les idees sorgides a la seva taula.
  • Així, un cop acabat el temps totes els integrants del grup roten a una altra taula menys la persona voluntària. Aquest procés es torna a repetir un tercer cop i la mateixa membre del grup es queda a la taula, de manera que tothom ha participat en el debat de les tres taules excepte les voluntàries.
  • Per acabar, les tres portaveus compartiran en gran-grup totes les idees expressades a la seva taula.

A partir de les idees que han sorgit a la dinàmica, elaborarem la carta d’incidència, que recull les idees treballades.

Les destinatàries de la carta d’incidència es poden triar entre totes les participants i es suggerirà alguna destinatària per a cada escala; algun agent del centre educatiu, del barri o municipi i altres agents que vetllin per la justícia global.

Segona part

DIA 2

Preparació de l’artivisme

Comencem el procés per crear l’obra artivista amb el format escollit. Guiem el procés de creació a partir de preguntes que facin referència a l’estètica, assoliment del missatge, etc. Definim quins colors, formes, símbols, tipografies, mides…, representen i reforcen les paraules i/o idees. El resultat final serà una intervenció que transmeti i comuniqui clarament el missatge sense necessitat d’explicacions.

Abans de la següent sessió caldrà definir diversos aspectes per tal de compartir l’artivisme i la carta d’incidència:

  • Lloc de convocatòria.
  • Ubicació definitiva de l’obra, si escau.
  • Convidar a les destinatàries de l’artivisme: altres grups-classe del centre educatiu, famílies o d’altres.
  • Convidar a les destinatàries de la carta d’incidència: personal del centre educatiu, tècniques municipals o provincials o d’altres agents.
  • Fer difusió a xarxes socials i contactar amb mitjans de comunicació locals per donar cobertura de l’esdeveniment.
  • Preparar el material i tot allò necessari pel desenvolupament de la jornada.

Tercera part

DIA 3

Exposició de l’artivisme

A l’inici de la sessió, recordarem que l’acció d’artivisme que portarem a terme és un dels resultats visibles de cloenda del projecte Fem Eco. Parlarem del missatge que com activistes expressarem amb la instal·lació artística i per què és important la seva difusió.

Si és necessari i segons el format, adequarem la composició artística i començarem amb la instal·lació o la seva interpretació que faci partícip a tot l’alumnat. 

Lectura de la carta d’incidència

Les representants de l’alumnat seleccionades es presenten i donen lectura a la carta d’incidència elaborada amb les propostes de millora. Si hi ha present algun agent destinatari de la carta, el presentem i convidem a donar resposta a les propostes.

Finalment, farem un tancament agraint a totes les participants.

Exemple de preparació d’instal·lació artística a l’escola Sant Climent
Atrapa-somnis amb missatges a favor de les cures a les persones i al medi en cintes de colors i lectura de carta d’incidència a l’escola Sant Climent de Sant Climent de Llobregat.