Presentació

La Fundació Akwaba i l’Educació per a la justícia global

Des del 1992, la Fundació Akwaba promou la participació i la corresponsabilitat per generar una societat més justa mitjançant la formació. Tots els projectes, siguin d’acollida de persones nouvingudes, d’Educació per a la justícia global o de cooperació, inclouen aquest aspecte.

Fem Eco: connectem el gènere i el medi ambient a l’escola i al món és una campanya d’Educació per a la justícia global d’Akwaba que vam iniciar al 2020, adreçada principalment a l’alumnat de centres educatius. La guia que presentem és una eina orientadora per a professorat, mestres i educadores per desenvolupar autònomament, de forma total o parcial, les seves propostes.

L’objectiu que perseguim és contribuir que comunitats educatives catalanes puguin exercir el dret a la no discriminació i al dret al medi ambient sa, des d’una educació de qualitat en coherència amb els ODS 4 (fita 4.7) i ODS 11, ciutats i comunitats sostenibles, sent l’Agenda 2030 dels ODS el marc internacional que ens empara. Específicament, volem contribuir a l’enfortiment de competències curriculars a favor del dret a la no discriminació de les persones i el dret al medi ambient sa en comunitats educatives i en el seu entorn per a una justícia ambiental amb perspectiva de gènere.

Amb la campanya, potenciem la capacitat de generar propostes transformadores als centres educatius i que puguin nodrir els projectes de centre (convivència, sostenibilitat, coeducació…) a través d’estratègies compartides que integren la cura de les persones i del medi.

El context d’emergència climàtica i social en el qual ens trobem és una clara conseqüència de l’explotació del planeta i de les persones, sustentat en la dominació antropocèntrica, patriarcal, colonial i en el model econòmic imperant, un model que menysprea la interdependència i l’ecodependència dels éssers i la cura de les persones i del medi. Com a contrapunt, Fem Eco contribueix a l’exercici i l’exigibilitat del dret a la no discriminació i el dret al medi ambient sa en les comunitats educatives amb qui treballa.

El rol protagonista de jovent i infants és clau perquè representen la societat del present i del futur, que han de formar-se en el respecte, la defensa, la promoció dels drets humans i en valors a favor del desenvolupament sostenible, com a ciutadans de drets que són.

La nostra experiència ens demostra que l’alumnat és receptiu i s’interessa per aquestes temàtiques, sempre que la metodologia en propiciï la seva reflexió des de la seva pròpia realitat i les seves emocions, i que permeti desenvolupar la seva capacitat de participació i d’acció. Creiem que aquests valors han d’integrar-se entre els infants i joves independentment de la condició social, perquè la societat sigui realment democràtica.

La Fundació Akwaba i l’Educació per a la justícia global

Publiquem aquesta guia pedagògica per poder replicar el projecte Fem Eco. És un material de suport a docents, mestres de cicle superior de primària i professorat de secundària, per tal d’incloure continguts i pràctiques pròpies de l’Educació per a la justícia global en la seva programació. Per a la seva elaboració hem comptat amb l’assessorament pedagògic de professorat de la Facultat d’educació de la Universitat de Barcelona. 

L’Educació per a la justícia global és un paradigma educatiu que proporciona eines per qüestionar i transformar de manera crítica el model social, polític i econòmic existent (treballar sobre les causes que generen vulneracions de drets i desigualtats i conflictes), un model que genera violències estructurals que deriven en greus injustícies socials. Es parteix de la idea de ciutadania global per assenyalar la pertinença a un sol món, i de presa de consciència sobre l’oportunitat que tothom té en la promoció de la justícia social i l’equitat, l’acció transformadora i la generació d’alternatives1.

Metodologia

La proposta de Fem Eco recull aspectes clau del nou currículum, plantejant situacions d’aprenentatge que tenen en consideració els vectors relatius a l’aprenentatge competencial, la perspectiva de gènere, la ciutadania democràtica i consciència global i el benestar emocional. Així mateix, incorpora accions formatives, d’investigació i d’incidència social i política amb les que:

  • Reflexionem sobre l’ecodependència i la interdependència per connectar una visió global amb una mirada local i introspectiva i analitzar la vulneració de drets.
  • Incorporem la investigació participativa i l’aplicabilitat de propostes ecofeministes al centre educatiu que l’alumnat plasma en formats artístics per sensibilitzar la comunitat educativa.
  • Fomentem accions de transformació i incidència, per a la defensa dels drets de les persones i el medi ambient al centre educatiu, al territori i al món. 

Treballem especialment la competència transversal ciutadana, i concretament la seva competència específica 4 (CC42), definida com:

Primària

Identificar les relacions sistèmiques entre les accions humanes i l’entorn i iniciar-se en l’adopció d’hàbits de vida sostenibles, per contribuir a la conservació de la biodiversitat des d’una perspectiva tant local com global.

Secundària

Interpretar les relacions sistèmiques d’interdependència, ecodependència i interconnexió entre actuacions locals i globals i adoptar, conscientment i motivadament, un estil de vida sostenible i ecosocialment responsable.

Al llarg de la situació d’aprenentatge proposada trobareu sabers i competències específiques relacionades amb:

Primària

Coneixement del medi natural, social i cultural, educació en valors cívics i ètics, i educació artística, a les àrees de primària.

Secundària

Educació en valors cívics i ètics, ciències socials (geografia i història), i expressió artística, a les matèries de secundària.

En aqueta guia trobem:

  • Recomanacions pedagògiques per a docents que vulguin desenvolupar la proposta del projecte Fem Eco. 
  • Reflexions per pensar i aplicar la justícia global en clau curricular i canvis normatius en els elements curriculars.
  • Tant per a primària com per a secundària, presentem les fitxes respectives de la Situació d’aprenentatge, així com el desenvolupament dels mòduls formatius corresponents amb referències a les experiències dutes a terme el curs 2023-24.
  • Un banc de recursos per fonamentar el coneixement sobre les vulneracions de drets i la seva defensa.