Banc de recursos

Presentem una sèrie de recursos per fonamentar o ampliar el coneixement sobre les vulneracions de drets al medi ambient sa i la no discriminació de les persones i a la seva defensa.

Marcs conceptuals Fem Eco

https://femecoakwaba.wordpress.com/materials-educatius/ 

Què mostra? Dos marc conceptuals que emmarquen la campanya Fem Eco quant a context, reflexions i els conceptes.

“Marc conceptual i recomanacions” creat l’any 2020 per Marien González Hidalgo, especialista en estudis d’ecologia política amb perspectiva feminista i perspectiva psicosocial en conflictes socials i és membre de l’ICTA – Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona

“Marc conceptual i recomanacions” creat l’any 2021 per l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), redactat per Blanca Bayas Fernández, investigadora sobre béns comuns i ecofeminismes.

Per què és interessant? Per sumar coneixements del marc de pensament, investigació i acció dels ecofeminismes i concretar alternatives des de la perspectiva de drets per construir les transicions ecosocials.

Recursos educatius al catàleg de Lafede.cat – organitzacions per a la justícia global

https://www.lafede.cat/ca/preparar-el-nou-curs-lectiu-60-recursos-educatius-per-treballar-la-justicia-global/ 

Què mostra? Un recull de recursos d’Educació per a la justícia global per cada eix temàtic, entre ells la justícia ambiental i la perspectiva feminista.

Per què és interessant? Perquè apropa d’una manera molt visual 11 recursos educatius sobre justícia ambiental i perspectiva de gènere d’entitats com InteRed, Bosco Global, Justícia Alimentaria Global, Akwaba (amb altres guies pedagògiques de Fem Eco), Desos, Open Arms, Teachers For Future, eduAlter, Entrepobles,  Setem, Plataforma unitària contra les violències de gènere i Edugènere.

Economia del dònut

Què mostra? Idea de Kate Rawoth, desenvolupada al seu llibre: “Economia rosquilla: 7 maneras de pensar la economia del siglo XXI”.

Per què és interessant? Perquè posa sobre la taula la relació entre necessitats humanes i els límits ecològics del planeta. També proposa començar la transformació per canviar l’objectiu; de voler acumular benefici econòmic a millorar el benestar de les persones.

EJAtlas - Global Atlas of Environmental Justice

https://ejatlas.org/?translate=es

Què mostra? Un mapeig mundial de conflictes ambientals. 

Per què és interessant? Perquè és un recurs col·laboratiu i que pot motivar a l’alumnat a voler comunicar els conflictes ambientals que coneguin, cal registrar-se com a nova usuària i iniciar sessió. 

La seva llegenda també és interessant per copsar les diferents categories de conflictes ambientals (industrial, mineral, de gestió de l’aigua, de turisme, de conservació de biodiversitat,…).

Quaderns Opcions

https://opcions.org/hemeroteca/

Què mostra? Una temàtica de consum desenvolupada en un quadern. Cada any publiquen dos quaderns per tractar en profunditat diversos temes de consum com el decreixement, el negoci dels residus, el confort tèrmic, com gestionar l’aigua, etc.

Per què és interessant? Perquè desenvolupa amb diversos articles cada temàtica, qüestionant el model de producció i consum i dona alternatives, opcions.

IPCC - Intergovernmental Panel on Climate Change

https://www.ipcc.ch/languages-2/spanish/

Què mostra? Informes on es recullen tots els coneixements científics sobre el Canvi climàtic. 

Per què és interessant? Per desmuntar discursos negacionistes del canvi climàtic.

Al darrer informe, s’afirma que les activitats de l’ésser humà són, inequívocament, el causant de l’escalfament global.

“Human activities, principally through emissions of greenhouse gases, have unequivocally caused global warming, with global surface temperature reaching 1.1°C above 1850-1900 in 2011-2020.” (pàg. 4)
https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/downloads/report/IPCC_AR6_SYR_SPM.pdf

Visor de sequera

https://aplicacions.aca.gencat.cat/visseq/estat-actual

Què mostra? Mapa actualitzat de l’estat de les reserves d’aigua de les conques internes de Catalunya. Gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat de Catalunya.

Per què és interessant? Per la situació de sequera extrema que viu Catalunya als anys 20 del segle XXI.

Segons l’estat de cada unitat d’explotació (on l’aigua es proveeix d’embassaments, aqüífers o directament de la pluja), es declaren diferents estats: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat, emergència. 

L’any 2024 es declara l’estat d’emergència a la unitat d’explotació on pertany Barcelona i s’acumula la majoria de població de Catalunya. Es viu la pitjor sequera des de que es té registre de dades.

Ecologistes en Acció Catalunya

https://www.ecologistasenaccion.org/federaciones/catalunya/

Què mostra? Quines són les temàtiques d’actualitat i properes que preocupen en clau mediambiental.

Per què és interessant? Perquè entenen l’origen dels problemes mediambientals en un model de producció i consum que cal transformar i perquè tenen un discurs molt entenedor i científic a la vegada.

També hi forma part la Yayo Herrero que és una reputada divulgadora de l’ecofeminisme i de qui hem treballat els 3 principis per a una transició ecosocial justa en aquesta guia pedagògica.

Pam a pam  

https://pamapam.cat

Què mostra? Un mapa-cercador per trobar alternatives per a un consum transformador.

Per què és interessant? Perquè localitza entitats d’Economia social i solidària de Catalunya. D’aquesta manera, podem saber quines entats tenim a prop amb l’opció d’intercooperar; conèixer-les, sol·licitar serveis, compartir algun projecte,…