Situació d’aprenentatge per a secundària8

Títol A l’escola i al món, Fem Eco? Artivisme per vides dignes i sostenibles
Curs (nivell educatiu)
1r a 4t d’ESO
Àrea9 / Àmbit10
Educació en Valors cívics i ètics
Ciències Socials: Geografia i Història
Expressió artística

DESCRIPCIÓ (context + repte)

Per què aquesta situació d’aprenentatge? Està relacionada amb alguna altra? Quin és el context? Quin repte planteja?

TEMÀTICA I JUSTIFICACIÓ

A nivell global, la vulneració del dret a la no discriminació de gènere representa un repte A nivell global, la vulneració del dret a la no discriminació de gènere representa un repte transversal que s’entrellaça amb l’emergència social i climàtica, així com amb les creixents desigualtats econòmiques i socials. Aquesta vulneració afecta directament la consecució d’un desenvolupament sostenible i el dret a viure en un medi ambient sa, reconegut per l’ONU (2021). És una problemàtica que incideix tant en la població actual com en les futures generacions i ecosistemes. Es preveu que, per a l’any 2050, hi haurà 200 milions de persones refugiades ecològiques. Els informes de l’IPCC (2018 i 2019) alerten sobre l’emergència climàtica, mentre científics d’arreu del món han confirmat la superació de la majoria dels límits planetaris entre 2023 i 2024.

Des d’Akwaba, defensem que aquestes problemàtiques estan interrelacionades, així com les estratègies per fer-hi front. Aquestes problemàtiques són fruit d’un model econòmic i social basat en la dominació antropocèntrica, patriarcal i colonial, que explota, destrueix i contamina els recursos naturals, alhora que discrimina i deshumanitza les persones. Aquest model limita les possibilitats reals d’assolir un desenvolupament sostenible, especialment per a les dones. Les dinàmiques d’explotació de persones i recursos naturals es basen en una desconnexió amb el medi ambient que ignora la cura, les interdependències i l’ecodependència.

Aquesta situació d’aprenentatge sorgeix d’un enfocament educatiu que vincula el dret a un medi ambient sa amb el dret a la no discriminació de gènere, en el marc de l’educació per a la justícia global. La proposta integra marcs conceptuals elaborats per entitats feministes com Ecologistes en Acció i l’Observatori del Deute i la Globalització, que aborden ambdues problemàtiques de manera transversal. L’enfocament ecofeminista facilita el desenvolupament de competències clau i promou processos d’apoderament mitjançant la reflexió crítica al voltant de conceptes com l’ecodependència i la interdependència.

La proposta es desplega utilitzant metodologies vivencials que connecten la realitat local amb la global, apropant l’alumnat a experiències del Sud global (Àsia, Àfrica i Amèrica) que plantegen alternatives a l’emergència climàtica i social des d’una perspectiva de justícia global i gènere, promovent un aprenentatge significatiu. També és propicia la investigació-acció participativa fomenta la capacitat investigadora de l’alumnat, permetent-los identificar les vulneracions del dret a un medi ambient sa des d’una perspectiva de gènere. A més, vincula la realitat local amb les lluites ecologistes liderades per dones del Sud global, que són protagonistes en la defensa del medi ambient.

En el nostre entorn proper (institut, barri, comunitat) podem observar diferents manifestacions d’explotació del medi ambient, dels recurs naturals i de les persones, que evidencien la interconnexió entre els àmbits local i global. Tot això planteja l’oportunitat de investigar l’entorn, per generar reflexions i propostes que posin en valor les pràctiques ecofeministes, la interdependència entre els éssers vius i la cura de les persones i del medi ambient com a elements clau per entendre críticament la desconnexió entre natura i cultura. Especialment en un context de l’augment de les problemàtiques derivades de l’emergència climàtica i social. Segons les característiques del centre educatiu i l’entorn on es troba, caldrà concretar aquestes problemàtiques per adaptar-les a la realitat local, fent-les més rellevants i significatives per a l’aprenentatge. Això requerirà un treball col·laboratiu entre el professorat, l’estudiantat i l’entitat Akwaba, assegurant que les reflexions i les accions sorgeixin d’una perspectiva situada i compartida.

REPTE

A l’escola i al món, Fem Eco? Artivisme per vides dignes i sostenibles. 

En aquesta situació d’aprenentatge, es proposa a l’estudiantat el repte de crear una obra col·lectiva o un artefacte d’artivisme (entès com una intervenció que combina art i activisme polític, habitualment en l’espai públic) sobre una problemàtica ecosocial i de gènere específica que hagin identificat i investigat en el seu entorn escolar. Aquesta acció performativa té com a objectiu sensibilitzar la comunitat educativa i la ciutadania i els ens locals i internacionals sobre dos aspectes essencials: 

El valor de la pràctica de les cures (relacionat amb la interdependència i la vulneració del dret a la no discriminació). 

La sostenibilitat de la vida al planeta (relacionada amb l’ecodepèndecia i la vulneració del dret a un medi ambient sa).

Encara que aquest context i el repte plantejat poden adequar-se als diferents cursos de secundària, cal adaptar-los a les característiques i necessitats específiques de cada etapa educativa. Per facilitar-ne la implementació, a continuació es presenta un exemple concret que il·lustra com situar el context i el repte global en una experiència local significativa, centrada en l’etapa de secundària. Aquest exemple, basat en una experiència en un institut d’Esplugues de Llobregat, mostra com l’alumnat pot observar i analitzar el seu entorn per identificar problemàtiques globals, com els impactes ecosocials i de gènere, i com aquestes es poden transformar en una acció d’artivisme col·lectiu. D’aquesta manera, es connecten les realitats locals amb els grans reptes globals, fomentant un aprenentatge significatiu que empodera l’alumnat per actuar en defensa del medi ambient i la igualtat de gènere.

Exemple: Creació d’un mapa del comerç mundial d’alvocat i mango a un institut d’Esplugues de Llobregat.

El context

A partir d’una investigació sobre el comerç internacional d’alvocats i mangos, l’alumnat va identificar els efectes negatius d’aquest comerç tant per a les persones com per al medi ambient, una temàtica que va despertar un gran interès entre els participants. El context d’aquesta investigació va ser la problemàtica global relacionada amb els monocultius massius d’alvocat a països com Perú i els efectes associats a aquestes pràctiques comercials a l’àmbit local, considerant el consum d’aquest productes en el seu dia a dia i també considerant les desigualtats de gènere en la seva producció. 

El repte

A partir d’aquest context és va proposar el repte de crear un mapa mundial que indicava les principals rutes comercials d’aquests productes i detallava els impactes ambientals i socials vinculats a aquests comerços globals.

Aquesta creació es va presentar a la sala d’actes de l’institut, amb la participació de més alumnat del centre, la directora i la tècnica municipal de cooperació al desenvolupament. Durant l’acte, es va reflexionar col·lectivament sobre les conseqüències dels monocultius d’alvocat, especialment pel que fa als efectes socials i ambientals en les comunitats productores, i es va debatre sobre la manca de mesures de control sobre aquest comerç global. A més, es va llegir una carta d’incidència amb propostes de millora per a la cura de les persones i del medi ambient a tres nivells: el centre educatiu, el municipi i el món. Aquesta carta es va fer arribar a la direcció de l’escola, a l’ajuntament d’Esplugues i a la Diputació de Barcelona, rebent respostes de totes les parts implicades.

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS

Amb la realització d’aquesta situació d’aprenentatge s’afavoreix l’assoliment de les competències específiques transversals següents:

Competència transversal Competències específiques
Competència Ciutadana

CC3: Analitzar i comprendre problemes ètics fonamentals i d’actualitat, considerant críticament els valors propis i aliens, i desenvolupant els seus propis judicis per afrontar la controvèrsia moral amb actitud dialogant, argumentativa, respectuosa i oposada a qualsevol tipus de discriminació o violència – incloent-hi la violència masclista, LGTBIfòbica, racista o capacitista – o fonamentalisme ideològic.

CC4: Interpretar les relacions sistèmiques d’interdependència, ecodependència i interconnexió entre actuacions locals i globals i adoptar, conscientment i motivadament, un estil de vida sostenible i ecosocialment responsable.

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES DE LES ÀREES O MATÈRIES

Amb la realització d’aquesta situació d’aprenentatge s’afavoreix l’assoliment de les competències específiques següents:

Àrea Competències específiques
Valors Cívics i ètics

CE3: Integrar i avaluar les relacions sistèmiques entre l’individu, la societat i la natura i l’ecodependència de les activitats humanes, mitjançant la identificació i l’anàlisi de problemes ecosocials de rellevància, per desenvolupar hàbits i actituds èticament compromeses amb l’assoliment d’un estil de vida sostenible.

CE4: Desenvolupar i mostrar una adequada estima de si mateix i de l’entorn, reconeixent i valorant les emocions i els sentiments propis i aliens, per a l’assoliment d’una actitud empàtica, respectuosa i acurada envers un mateix, els altres i la natura. 

Coneixement del Medi natural, social i cultural

CE2: Indagar i argumentar a partir de problemes socials rellevants, locals i globals, per desenvolupar un pensament crític i respectuós amb les diferències, que contribueixi a la construcció de la identitat individual i col·lectiva i a la consecució d’un present i un futur més just i inclusiu.

CE4: Descobrir i analitzar els elements i dinàmiques que configuren el territori, mitjançant l’estudi de casos i problemàtiques geogràfiques, per valorar els diferents paisatges i proposar alternatives de gestió territorial, amb criteris de sostenibilitat i justícia social.

CE8: Analitzar les formes de vida i els fets i fenòmens socials, passats i presents, des de la perspectiva de gènere, i comprometre’s en la igualtat d’oportunitats, la participació efectiva i la responsabilitat compartida de totes les persones en la societat i l’entorn, superar estereotips i rebutjar qualsevol forma de discriminació i violència.

Educació Artística

CE6: Realitzar projectes, disciplinaris o transdisciplinaris, personals o col·lectius, a partir de situacions i establint connexions amb la realitat propera, amb implicació i compromís, per comunicar, reflexionar i resoldre problemes.

OBJECTIUS D’APRENENTATGE

Objectius d’aprenentatge
Què volem que aprengui l’alumnat i per a què? CAPACITAT + SABER + FINALITAT
Criteris d’avaluació
Com sabem que ho ha après? ACCIÓ + SABER + CONTEXT
1. Comprendre de manera crítica, sistèmica i vivencial com el sistema socioeconòmic global perpetua les explotacions al medi ambient i a les persones, tant en el nostre entorn immediat com al món, amb la finalitat d’adoptar un paper actiu i compromès, des de l’ecofeminisme, davant l’emergència climàtica i social i la necessitat d’una transició ecosocial sostenible.
  • Manifestar una actitud empàtica i respectuosa envers un mateix, els altres i la natura, en activitats realitzades en l’entorn escolar i comunitari.
  • Avaluar la interconnexió i l’ecodependència de les activitats humanes adoptant compromisos i participant en la societat amb accions locals de millora, sostenibles, en relació amb els problemes ecosocials de més rellevància. 
  • Adoptar un paper actiu i compromès amb l’entorn, a partir de l’anàlisi crítica de la realitat econòmica i social, i els reptes pendents perquè les persones puguin desenvolupar les seves aspiracions, superant estereotips i prejudicis, de manera respectuosa amb la dignitat humana.
  • Construir la identitat individual i col·lectiva en el context del món actual, dels seus reptes i conflictes, des d’una perspectiva crítica, sistèmica i global, tot reconeixent la diversitat com a element enriquidor de la convivència.
2. Crear propostes artístiques i d’incidència social i política col·lectives, fruit del procés d’investigació i reflexió en clau de justícia global, per comunicar, promoure i defensar el dret a un medi ambient sa i el dret a la no discriminació en l’àmbit de la pròpia comunitat educativa, el territori i a escala global.
  • Formar-se un criteri propi a través de la participació activa i compromesa, individualment i en equip, en projectes socials i cívics que comportin la dignificació de les aportacions de determinats col·lectius i la defensa dels seus drets per garantir la cura i el benestar de les persones.
  • Actuar en defensa, protecció o millora de l’entorn (natural, rural i urbà) a través d’iniciatives a favor de la sostenibilitat i el repartiment just i solidari dels recursos.
  • Elaborar i comunicar productes propis, crítics i argumentats, amb una mirada oberta al diàleg i al respecte a judicis i plantejaments diferents, tot reflexionant sobre el propi procés d’aprenentatge.
  • Donar resposta a plantejaments diversos de forma autònoma, analitzant la proposta de treball, documentant-se i utilitzant recursos adequats a les necessitats i la finalitat comunicativa del projecte.

SABERS

Amb la realització d’aquesta situació d’aprenentatge es tractaran els sabers següents:

Saber Àrea
1

Societat, justícia i democràcia

  • Relació entre el dret internacional i la ciutadania global en un món actual interconnectat.
  • Manifestació d’una posició informada i èticament fonamentada sobre el valor i pertinència dels drets humans, el respecte per la diversitat etnicocultural, la consideració dels bens públics globals en el context proper.

Sostenibilitat i ètica ambiental

  • Identificació de l’ecodependència i la interconnexió entre els estils de vida i l’entorn, en situacions quotidianes.
  • Proposta d’accions locals i globals sobre la relació individu-natura des de diferents perspectives en situacions de debat crític a l’aula.
  • Debat sobre diversos plantejaments ètics, científics i polítics en relació amb els problemes ecosocials i ambientals, en el marc de projectes realitzats a l’aula.
  • Integració de l’ecofeminisme en el propi projecte vital i en situacions de la vida quotidiana.

Educació emocional

  • Manifestació d’actituds de respecte i empatia amb relació a la pluralitat, com a condicions essencials per a la millora del benestar individual i col·lectiu en una societat moderna amb diversitat d’opcions.

Educació en Valors Cívics i Ètics

2

Reptes del món actual

  • Adquisició d’estils de vida respectuosos amb els recursos, saludables i socialment compromesos.
  • Aplicació dels mètodes de recerca de les ciències socials en l’anàlisi problematitzada i multicausal de fenòmens de l’entorn i dels seus vincles amb fenòmens globals
  • Participació en debats i projectes per a l’eliminació de les desigualtats, discriminacions i violències.

Societats i territoris

  • Establiment de relacions entre l’equitat i el desenvolupament sostenible.

Compromís cívic local i global

  • Implicació en la defensa i la protecció del medi ambient i dels paisatges a través de la participació en projectes comunitaris i en la difusió de les accions.
  • Assumpció de responsabilitats individuals i col·lectives per contribuir a la cura i al benestar dels membres de la comunitat escolar i de l’entorn.

Ciències Socials: geografia i història

3
  • Ús de tècniques i procediments, digitals o manuals, amb diverses finalitats comunicatives: expressiva, persuasiva, metafòrica, crítica, descriptiva, narrativa, documental, en la creació de projectes individuals i col·lectius.
  • Aplicació de processos creatius, establint connexions entre conceptes, idees i imatges, a través de l’experimentació i de la realització d’esbossos i assajos, en la ideació de les propostes.

Expressió artística

DESENVOLUPAMENT DE LA SITUACIÓ D’APRENENTATGE

Quines són les principals estratègies metodològiques que es preveuen utilitzar? Quins tipus d’agrupament realitzarem? Quins són els principals materials que necessitarem?

Els materials didàctics d’Akwaba ofereixen un conjunt de propostes d’activitats que es poden adaptar a la seqüència didàctica establerta per a la situació d’aprenentatge. Aquest conjunt inclou activitats inicials, de desenvolupament, síntesi, estructuració i transferència, les quals poden ser intercanviades, reorganitzades o modificades segons les necessitats i els contextos específics dels diferents cicles d’educació secundària. Per facilitar la seva implementació, tot seguit es presenta una de les rutes possibles per desplegar la situació d’aprenentatge a quart de l’ESO, tot i que els materials poden ser reestructurats segons les característiques del grup i el context educatiu. Aquesta informació es detalla per a cada sessió, incloent els materials específics necessaris.

Les metodologies utilitzades afavoreixen la participació activa i la reflexió crítica. S’inclouen dinàmiques participatives, activitats vivencials i tècniques del teatre de les oprimides, així com espais de reflexió i debat en grups petits i grans. Aquestes estratègies permeten a l’alumnat connectar profundament amb els temes tractats i amb la seva pròpia realitat, potenciant el seu apoderament i la seva consciència social.

A més, per assegurar l’èxit i l’impacte de la proposta, es promou una coordinació estreta amb les comissions de coeducació i les comissions verdes dels centres educatius, facilitant així la transferència i aplicabilitat de les propostes. També es fomenta la coordinació amb diverses àrees municipals (gènere, medi ambient, cooperació i educació), així com amb la xarxa d’escoles sostenibles, per tal d’ampliar l’experiència de justícia global i integrar-la amb les estratègies de sensibilització i incidència política del municipi.

ACTIVITATS D’APRENENTATGE I D’AVALUACIÓ

Fase Activitats Temporització

Activitats inicials

Què en sé?

Connectem el gènere i el medi ambient al món (Mòdul 1). Introducció des d’una perspectiva de drets (dret al medi ambient saludable i a la no discriminació). 

Activitat principal: connexions economia i vida.

  • – Presentació
  • – Dinàmica connexions economia i vida
  • – Visionat Cuidar entre terres i cadena global de cures
  • – Dinàmica conceptes i causes estructurals (societat postcolonial, capitalista, neoliberal i patriarcal)
  • – Reflexió conjunta sobre qüestió de drets (Economia rosquilla i principis per a la transició justa)

Una sessió de 2 hores

Activitats de desenvolupament

Què estic aprenent?

Ecodependència i interdependència entre les persones i la natura. Conceptes claus dels ecofeminismes (Mòdul 2).

Activitats principals: composicions artístiques i relats globals.

  • – Dinàmica d’activació
  • – Lectura dels relats
  • – Representació a través del teatre imatge
  • – Composicions artístiques

Una mirada introspectiva (Mòdul 3).

Activitats principals: camí sensorial i cos/ territori.

  • – Camí sensorial
  • – Reflexió i posada en comú sobre l’ecodependència
  • – Cos-territori
  • – Posada en comú

Investigació Acció Participativa (IAP). Anàlisi de les vulneracions de drets al medi i a les persones a l’entorn (escola, barri, municipi…) i formulació de propostes (Mòdul 4).

Activitat principal: Mapeig del centre educatiu i del municipi.

    • – Recordatori dels conceptes claus
    • – Presentació dels plànols i dels codis de colors per a la investigació
    • – Investigació per grups

Una sessió de 2 hores

 

 

 

 

Una sessió de 2 hores

 

 

 

 

Una sessió de 2 hores

Activitats de síntesi i estructuració

Què he après de nou?

Investigació Acció Participativa (IAP). Anàlisi de les vulneracions de drets al medi i a les persones a l’entorn (escola, barri, municipi…) i formulació de propostes (Mòdul 4).

  • – Posada en comú sobre resultats i propostes

Una sessió de 1 hora

Activitats d’aplicació i transferència

Com sé que ho he après?

Fem Eco? Artivisme I incidència social I política. Servei comunitari a través de l’artivisme (Mòdul 5).

  • – Definició d’artivisme i del format d’incidència i dret a participar dels infants
  • – Preparació de l’artivisme
  • – Creació de la carta d’incidència o el manifest
  • – Exposició de l’artivisme i lectura de la carta d’incidència a la comunitat educativa i a representants dels ens locals i de la província

Espai de valoració i tancament (Mòdul 6).

  • – Repàs fotogràfic del procés
  • – Valoració dels aspectes de la campanya
  • – Entrega de reconeixements

Tres sessions de 2 hores

 

 

 

 

Una sessió de 2 hores

BREU DESCRIPCIÓ DE COM S’ABORDEN ELS VECTORS 11 EN AQUESTA SITUACIÓ D’APRENENTATGE

1. Aprenentatges competencials

Aquesta situació d’aprenentatge contribueix activament al desenvolupament de les vuit competències claus, fent especial èmfasis en la competència ciutadana. 

2. Perspectiva de gènere

La proposta interrelaciona sabers vinculats al dret a la no discriminació de gènere i el dret a viure a un medi ambient sa. Aquesta aproximació aporta una nova perspectiva que enriqueix la sostenibilitat ambiental des de l’enfocament ecofeminista i recollint les experiències de les dones del sud global. 

3. Universalitat del currículum

Es parteix de la realitat escolar i del territori proper, tenint en compte la diversitat d’interessos de l’alumnat a l’hora de proposar accions d’artivisme i incidència sociopolítica, fet que fomenta una major motivació i compromís. Es proposen metodologies participatives diverses per afavorir la implicació de tot l’alumnat. L’obra col·lectiva o artefacte d’artivisme es pot realitzar en diferents formats, oferint així una major flexibilitat en la representació per part de l’estudiantat i permetent aprofitar la diversitat d’habilitats de les persones integrants de cada grup de treball per aconseguir els objectius plantejats..

4. Qualitat de l’educació de les llengües

El procés educatiu es desenvolupa en català, incloent relats d’experiències ecofeministes de tot el món també en aquesta llengua, així com la redacció de propostes d’incidència. A més, el documental “Cuidar entre terres” presenta testimonis de persones del Sud Global amb subtítols en castellà.

5. Benestar emocional

El procés educatiu inclou tècniques com el camí sensorial, el cos territori o la investigació de si es vulnera o s’enforteix el dret al medi ambient sa i el dret a la no discriminació de les persones en el centre educatiu i l’entorn a través d’observar i analitzar diferents espais (menjador, aules, patis, hall i passadissos, façana, carrer i parcs o places properes) que posen atenció en com influeixen en el benestar emocional individual i col·lectiu en l’anàlisi de la presa de consciència de ser éssers interdependents i ecodependents. 

6. Ciutadania democràtica i consciència global

L’eix central de la proposta és la ciutadania democràtica i la consciència global, amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament de la competència ciutadana a través de sabers vinculats als drets humans, com el dret a un medi ambient sa i el dret a la no discriminació de gènere. Aquests sabers no només es treballen com a coneixements acadèmics, sinó també com a part d’un procés educatiu que impulsa el reconeixement de la interdependència i l’ecodependència amb el planeta, així com amb les poblacions i territoris del Sud Global. L’exemple de l’institut d’Esplugues de Llobregat és una clara demostració d’aquest enfocament, on l’alumnat no només identifica problemàtiques ecosocials i de gènere al seu voltant, sinó que les aborda de manera activa i col·lectiva. Mitjançant la creació de les cartes de intenció i l’artivisme, els estudiants exerciten els drets de participació i expressió, reafirmant el seu rol com a agents de canvi dins la comunitat educativa i en el seu territori. Aquesta acció no només té un impacte local, sinó que promou una consciència global, connectant les seves accions amb els reptes globals i les lluites per la justícia social i ambiental.

8 Plantilla adaptada del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

9 A l’educació primària fem referència a les àrees i a l’educació secundària obligatòria i el batxillerat a les matèries.

10 Agrupació d’àrees o matèries que s’imparteixen de manera integrada.

11 1. Aprenentatges competencials. 2. Perspectiva de gènere. 3. Universalitat del currículum. 4. Qualitat de l’educació de les llengües. 5. Benestar emocional. 6. Ciutadania democràtica i consciència global.