• Inici
  • ·
  • Primària
  • ·
  • M4 · Fem Eco al centre educatiu? Investigació Acció Participativa (IAP)

Fase ACTIVITATS DESENVOLUPAMENT

Fase ACTIVITATS DE SÍNTESI I ESTRUCTURACIÓ

M4

Fem Eco al centre educatiu? Investigació Acció Participativa (IAP)

Identifiquem espais i situacions on es produeixen vulneracions de drets vers el medi ambient i les persones, també on hi ha bones pràctiques de respecte a aquests drets. Per fer-ho, treballarem amb plànols; un del centre educatiu i altre de l’entorn proper i amb unes targetes amb codis de colors que ens permeten identificar de quin dret parlem i si aquest es vulnera o es respecta.

IDEES FORÇA

Tenim capacitat per identificar vulneracions de drets a prop i arreu. 

CONCEPTES

Defensa i vulneracions de drets, bones pràctiques.

OBJECTIUS

  • Identificar els espais del centre educatiu on es produeixen vulneracions de drets vers el medi ambient i les persones i argumentar perquè es donen.
  • Posar en valor les bones pràctiques vers la defensa dels drets a la no discriminació de les persones i al medi.

ESTRUCTURA

Primera part Segona part Tercera part
Presentació de la sessió

Recordatori dels conceptes clau

Ubiquem-nos i completem els plànols
Pautes per a l’associació de vulneracions amb colors

Investiguem els espais
Posada en comú

30 minuts

90 minuts

60 minuts

MATERIALS EDUCADORA

  • Plànols del centre educatiu i de l’entorn.
  • Targetes o post-it de 6 colors.
  • Retoladors.

REQUISITS TÈCNICS I DE L’ESPAI

  • Aula convencional o polivalent per moure cadires i fer grups.

Desenvolupament del mòdul 4

Primera part

Presentació de la sessió

Per a situar-nos, recordem col·lectivament quin és el procés que hem fet amb Fem Eco i en quin moment ens trobem. Ara, investigarem el centre educatiu i l’entorn per veure quines vulneracions de drets a les persones i al medi ambient podem identificar. 

A les properes sessions pensarem com revertir aquestes situacions a través d’intervencions artístiques on l’alumnat haurà de pensar, dissenyar, preparar i dur-les a terme. 

Recordatori dels conceptes clau

Per desenvolupar la sessió, partim dels conceptes ja tractats. Així, demanem a l’alumnat: de què hem parlat a les sessions anteriors, quins conceptes i idees hem tractat?. Recollim a la pissarra una síntesi del més rellevant.

Com a elements que poden ajudar a recordar, entre d’altres, es pot preguntar:

  • Quins conceptes heu treballat a les composicions artístiques?
  • Quines lluites heu conegut i de què tractaven?
  • Què vau reflexionar a partir del camí sensorial? I del dibuix del cos-territori?
  • Heu parlat de desigualtats entre homes i dones? Què en destacaríeu?
  • Heu parlat sobre algun dret en concret? Què heu reflexionat sobre el dret al medi ambient sa i el dret a la no discriminació?

Ubiquem-nos i completem els plànols

Durant la sessió d’avui treballarem amb plànols; un del centre educatiu i altre de l’entorn proper. 

Amb els plànols visibles per a totes les participants, observem el plànol general del centre educatiu i ajudem a ubicar l’alumnat amb preguntes com: 

  • Sabríeu ubicar-vos? A quina aula som? On és el pati? On és el menjador?
  • Quin és el recorregut que feu cada dia per entrar a l’aula, des de l’entrada fins a la classe?

Per a situar-nos millor als espais que habita l’alumnat, proposem que dibuixin elements com escombraries, fonts, arbres… que ajudin a reconèixer aquests espais per a completar el plànol.

El contingut d’aquest format d’investigació ha estat adaptat de la col·laboració amb Creart, entitat que ha participat en l’acompanyament artístic de Fem Eco en la seva primera implementació. 

Segona part

Així, volem identificar els espais on es produeixen discriminacions i també volem identificar espais on es respecten aquests drets o es treballa per a millorar l’accés i gaudi d’aquests drets. 

Pautes per a l’associació de vulneracions amb colors

ASSOCIACIÓ DE VULNERACIONS A LES PERSONES AMB COLORS CÀLIDS

Assenyalarem els espais del plànol on es vulneren els drets de les persones i els espais on es respecten, amb un procés artístic basat en l’associació de colors amb vulneracions de drets. Quan més càlids siguin els colors, més vulneracions es reconeixen a l’espai. La gamma cromàtica és de 3 colors, i s’identificaran els espais amb les següents indicacions:

  • A quins espais es vulneren drets de les persones?
    Targeta de color  VERMELL
  • A quins espais es vulnera algun dret de les persones, però no està clara la vulneració?
    Targeta de color  TARONJA
  • A quins espais no es vulnera cap dret o quins espais estan directament pensants per a garantir els drets de les persones? Espais on es tingui cura de les persones?
    Targeta de color  GROC
ASSOCIACIÓ DE VULNERACIONS A LES PERSONES AMB COLORS CÀLIDS

De la mateixa manera, s’assenyalaran els espais del plànol on es vulneren els drets al medi ambient i els espais on es respecten. Quan més freds siguin els colors, més vulneracions es reconeixeran a l’espai. La gamma cromàtica consta de 3 colors, i s’identificaran els espais amb les següents indicacions:

  • A quins espais del centre educatiu es vulnera el dret al medi ambient sa?
    Targeta de color  BLAU
  • A quins espais de l’escola es vulnera algun dret, però no està clara la vulneració?
    Targeta de color  VIOLETA
  • A quins espais de l’escola no es vulnera cap dret o quins espais estan directament pensats per a garantir els drets i la protecció del medi ambient?
    Targeta de color  VERT

Els colors seran adaptables segons les targetes que disposem. Proposem aquests colors, però es poden canviar per facilitar la comprensió: tons rosa-fúcsia per a les vulneracions a les persones i tons verds clars i foscs per a les vulneracions al medi.

Per a cada situació detectada cal utilitzar una targeta diferent. A la targeta cal escriure el nom de l’espai i el perquè a aquell espai es respecten o vulneren els drets esmentats. 

Investiguem els espais

A partir d’aquí, per grups, es farà un recorregut dels espais del centre educatiu i de l’entorn amb les consignes descrites. Entregarem targetes amb colors càlids (groc, taronja, vermell) i targetes amb colors freds (blau, violeta, verd) i un retolador per grup.

L’educadora acompanya al grup perquè reflexioni i identifiqui i descrigui les vulneracions de drets que existeixen en aquests espais i les bones pràctiques. Fomentem que totes les participants puguin expressar-se i que totes les vulneracions detectades siguin recollides. 

Tercera part

Posada en comú

Els diferents grups, a l’arribar de nou a l’aula, aniran col·locant les targetes al plànol, al lloc on hagin identificat cada situació. Convidem a vàries participants a llegir el contingut de les targetes.

Un cop col·locades fem una anàlisi conjunta de la informació recopilada. Podem reflexionar sobre:

  • El disseny i la distribució d’un espai, pot condicionar les relacions entre les persones, i la capacitat de transformar aquest espai és, en part, nostra. Per tant, es poden canviar i millorar les relacions entre medi ambient i persones també amb els espais que habitem.
  • Les possibilitat que tenim de canviar les condicions dels espais que no ens fan sentir còmodes, es pot utilitzar un exemple que hagi sortit.
  • Quins canals de comunicació tenim per posar en evidència, comunicar i procurar que es respectin els drets? Ho podem denunciar? A qui? 

Per tancar la sessió, comentem que aquesta identificació ens servirà per, a la propera sessió, pensar quines intervencions artístiques podem fer per sensibilitzar a la comunitat educativa sobre la necessitat de transformar aquestes situacions identificades o recollir-les com a propostes d’incidència.