• Inici
  • ·
  • Reflexions per pensar i aplicar la justícia global en clau curricular

Reflexions per pensar i aplicar la justícia global en clau curricular

Judith Muñoz-Saavedra i Isaac Calduch
Facultat d’Educació, Universitat de Barcelona

Reflexions inicials: Educació per a la justícia global i LOMLOE

Vivim un moment d’incertesa global, marcat per crisis ecosocials, desigualtats creixents i lideratges mundials que sovint ignoren o neguen reptes fonamentals com la crisi climàtica, la igualtat de gènere i el respecte als drets humans. Aquesta realitat no només alimenta una sensació creixent de desesperança, sinó que també es veu agreujada per la proliferació de continguts falsos a internet i la manipulació a les xarxes socials, eines que massa sovint són explotades per moviments d’extrema dreta. Aquestes dinàmiques erosionen la confiança col·lectiva i debiliten la capacitat crítica de la ciutadania, especialment entre les generacions més joves.

Tanmateix, enmig d’aquestes crisis emergeix un esperit solidari extraordinari. La joventut, malgrat ser sovint etiquetada com a individualista, lidera nombroses iniciatives col·lectives i accions solidàries. Des de moviments en defensa del clima fins a xarxes d’ajuda comunitària, els joves demostren una capacitat de resiliència i compromís que ens recorda el potencial transformador de l’educació. És en aquest context on els centres educatius poden jugar un paper decisiu per canalitzar aquestes inquietuds en una direcció crítica, compromesa i orientada a la justícia global.

Educar per a la justícia global implica abordar temàtiques com les causes de la crisi ecosocial, els límits del planeta o els efectes d’un model econòmic basat en el consumisme i l’explotació. A propòsit d’això, el professor valencià Jaume Martínez Bonafé assenyalava que “la catàstrofe també té les seves pedagogies crítiques”. Des d’aquesta perspectiva, les crisis actuals ofereixen oportunitats per a la reflexió i l’acció educativa. Com ens podem preparar per entendre i transformar el món? Quines eines pedagògiques tenim per analitzar i actuar davant dels desafiaments globals?

És aquí on la LOMLOE3 i el Decret Català 175/20224 obren una finestra d’oportunitat. La seva proposta curricular posa èmfasi en valors com l’equitat educativa, la inclusió i el desenvolupament sostenible, promovent un enfocament pedagògic que connecti els sabers acadèmics amb els problemes reals. En aquesta línia, la proposta curricular derivada de la LOMLOE té com a objectiu una educació amb sentit. Però aquest “sentit” ha de ser objecte de debat: quin sentit? I per a qui? En un moment de crisi planetària, l’educació ha de tenir com a objectiu prioritari la construcció d’un futur sostenible. Això implica abordar el desenvolupament sostenible en totes les seves dimensions (ambiental, social i econòmica) i promoure una ciutadania compromesa, crítica i responsable.

Tot i que, a priori, pugui semblar que el nou currículum no té implicacions significatives en la pràctica docent del professorat i que, aparentment, es limita a un canvi terminològic, aquesta és una visió reduccionista de la reforma curricular que proposa la LOMLOE. Aquest nou marc curricular promou una transformació profunda: un canvi en la mirada pedagògica que, encara que ja era present en alguns sectors de la comunitat educativa, no s’havia consolidat com una pràctica generalitzada ni comptava amb el suport normatiu necessari. Per a molts centres educatius i docents, aquesta reforma representa una confirmació i un reforç d’una manera de fer escola que ja estaven aplicant. En canvi, per a altres agents educatius suposa un repte important, ja que demanda un canvi profund en les pràctiques, en la formació del professorat i en la manera d’entendre el paper del centre educatiu en la societat. En aquest sentit, la reforma pot funcionar com un catalitzador de reflexió i acció, estimulant la col·laboració entre docents i altres actors educatius. 

Per altra banda, aquesta reforma es troba alineada amb el marc dels cinc pilars de l’educació proposats per la UNESCO. Als quatre pilars clàssics (“aprendre a conèixer”, “aprendre a fer”, “aprendre a ser” i “aprendre a conviure”), la UNESCO hi afegeix un cinquè: “aprendre a convertir-se”. Aquest nou pilar posa l’accent en la necessitat de preparar els estudiants no només per adaptar-se al canvi, sinó també per liderar-lo i transformar la societat en benefici del bé comú. Incorporar conceptes com la interdependència, l’ecodependència i la vulnerabilitat humana a les aules ens permet avançar cap a una formació més conscient i implicada davant els grans desafiaments socials i ambientals del nostre temps. Educar per a la justícia global no només implica reflexionar sobre com interconnectar els sabers de diferents matèries amb la millora de les condicions de vida, qüestionant críticament les estructures i desigualtats globals, sinó també fomentar una ciutadania crítica i democràtica, que tingui una consciència global compromesa amb el bé comú. Aquesta interconnexió enriqueix l’aprenentatge i, alhora, capacita l’estudiantat per actuar de manera proactiva en la construcció d’un món més just i sostenible. 

En conclusió, la LOMLOE representa una oportunitat per reformular el sistema educatiu des d’una perspectiva global, compromesa i transformadora. Tanmateix, el seu èxit dependrà de diversos factors: la capacitat del sistema educatiu per promoure un diàleg constructiu, una formació docent adequada i una implementació coherent que transcendeixi els canvis terminològics. És essencial que aquesta reforma generi impactes reals a les aules i que els docents comptin amb les eines i el suport necessaris per posar-la en pràctica. A més, serà clau fomentar xarxes de col·laboració amb agents socials i entitats locals que puguin explorar les possibilitats d’aquest nou marc curricular. Aquestes sinergies permetran avançar cap a una educació que prioritzi la justícia global i que transformi les aules en espais de reflexió crítica i compromís social. 

Reflexions per a l’actuació: oportunitats curriculars per a la justícia global

Des de fa temps, entitats com Akwaba, compromeses amb la justícia global, i investigadors i investigadores de la Universitat de Barcelona, que compartim aquest mateix objectiu, hem assumit el repte d’aprofitar les oportunitats que ofereixen el currículum de la LOMLOE i el Decret 175/2022 per avançar cap a un enfocament educatiu que fomenti la justícia global.

En aquest procés, el nostre objectiu és oferir eines pedagògiques concretes i accessibles que puguin transformar les aules en espais de reflexió crítica i acció responsable. El Decret 175/2022 defineix l’estructura d’un currículum competencial que cal aprofitar per convertir-se en oportunitats curriculars concretes que permetin educar per a la justícia global. Per això, hem identificat tres elements clau dins de l’entramat curricular que poden servir com a palanca per avançar cap a aquest enfocament:

  • La competència ciutadana. Aquesta és una de les vuit competències clau que, segons la UNESCO i el Consell de la Unió Europea (2018), s’hauria de treballar de manera transversal a totes les etapes i àrees de coneixement del sistema educatiu. Consisteix a implicar-se en la comunitat per garantir i defensar el lliure exercici dels drets econòmics, socials i culturals (perspectiva de gènere, drets humans, drets civils, salut, educació, alimentació, cultura, etc.), promovent la defensa de la dignitat de les persones en un context de sostenibilitat ambiental, econòmica i social. A més, tal i com recull el departament d’educació de la Generalitat de Catalunya, implica adoptar perspectives multiculturals, multireligioses i multilingües que abracin la diversitat com un actiu enriquidor.
  • Els vectors del currículum. Els sis vectors que configuren el marc distintiu de l’acció educativa catalana no només doten d’identitat el sistema educatiu, sinó que també es constitueixen com a compromisos de l’educació amb la societat a l’hora d’articular la programació educativa. Aquests vectors inclouen: l’aprenentatge competencial, la perspectiva de gènere, la universalitat dels aprenentatges, la qualitat de l’educació en les llengües, el benestar emocional, i la ciutadania democràtica i consciència global. Tant individualment com de manera interconnectada, aquests vectors tenen com a objectiu impulsar la construcció d’una societat més justa, democràtica, cohesionada i inclusiva.
  • Les situacions d’aprenentatge. Són experiències educatives que sorgeixen d’un context proper i plantegen un repte significatiu a l’alumnat. Basant-se en la resolució de problemes reals, aquestes situacions impliquen que l’estudiantat mobilitzi i apliqui diverses sabers i competències per trobar solucions o prendre decisions. En aquest sentit, problemàtiques socials com la crisi climàtica, la situació a Gaza o la crisi de refugiats i refugiades, entre altres, es converteixen en oportunitats pedagògiques per reflexionar i actuar de manera crítica davant els desafiaments locals i globals.

Amb l’objectiu d’il·lustrar aquest enfocament, aquesta guia presenta dues situacions d’aprenentatge (una per l’etapa d’educació primària i una per l’etapa d’educació secundària) que integren la competència ciutadana i despleguen els vectors curriculars, tot adaptant-los al territori local i global. Aquestes experiències pretenen inspirar i oferir eines concretes perquè el professorat pugui treballar l’Educació per a la justícia global d’una manera pràctica i significativa. 

Els materials inclosos inicialment elaborats en el marc de la LOMCE i de la estructura de les unitats didàctiques han estat revisats i actualitzats per complir plenament amb els requisits de la LOMLOE. Els exemples de situacions d’aprenentatge desenvolupades no només serveixen de guia, sinó que també funcionen com a punt de partida per dissenyar noves propostes que fomentin una educació crítica, contextualitzada i transformadora. Així, la guia esdevé una eina essencial per implementar els nous enfocaments curriculars i per enfortir el compromís amb una educació orientada a la justícia social i global.

Reflexions de tancament

Tot i les crítiques que s’han formulat sobre la LOMLOE, les quals no neguem en la seva totalitat, i les múltiples bretxes que cal abordar per garantir que el dret a l’educació, com a bé comú, estigui a l’abast de tothom, considerem que les situacions d’aprenentatge representen oportunitats valuoses per impulsar l’Educació per a la justícia global. No només perquè permeten un aprenentatge significatiu, sinó també perquè fomenten un compromís profund amb la realitat que ens envolta. Són finestres que es poden obrir als centres educatius per formar persones compromeses amb la justícia, capaces de promoure canvis i afrontar els reptes socials, ambientals i globals actuals.

L’educació transformadora i la pedagogia de la pregunta, tal com proposava Paulo Freire, són eines fonamentals per impulsar processos que qüestionin les estructures de poder que generen injustícia tant a l’àmbit local com internacional. A través d’alguns elements curriculars, podem promoure la participació ciutadana, el pensament crític i el compromís social. No obstant això, el desafiament no hauria de recaure exclusivament sobre els centres educatius; és essencial enfortir la lògica de les aliances, el treball en xarxa i la participació plural. En aquest sentit, és clau que el professorat, mestres, els moviments socials, les universitats i les entitats de l’àmbit, com les de cooperació internacional i Educació per a la justícia global, es trobin i treballin plegats.

La guia que tens a les teves mans és el resultat d’aquest treball cooperatiu i del compromís i l’experiència acumulats al llarg dels anys per Akwaba, amb la ferma convicció que l’educació pot ser una eina poderosa per a la transformació social i global. Confiem que aquesta guia t’inspiri i et sigui útil per enriquir la teva pràctica educativa, aportant recursos i idees per avançar en aquest camí col·lectiu. Només treballant plegades podrem construir una ciutadania crítica i compromesa, capaç de comprendre les problemàtiques socials i ambientals i generar alternatives al model econòmic i de desenvolupament que ens ha portat a la situació actual.

3 Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació.

4 Decret 175/2022, de 27 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació bàsica.