• Inici
  • ·
  • Recomanacions pedagògiques

Recomanacions pedagògiques

Proposem que qui faci servir aquesta guia pugui desenvolupar autònomament el contingut, ja sigui de tot el projecte Fem Eco en format situació d’aprenentatge o d’alguna part. Alhora, us convidem a fer les adaptacions que considereu oportunes, posant en valor les vostres estratègies didàctiques i experiència.

A continuació, compartim un seguit de recomanacions que podeu aplicar a l’hora de posar-ho a la pràctica i que poden facilitar la sostenibilitat del projecte i, així com la implicació, motivació, interès, cohesió i participació de l’alumnat:

Organitzar, preferentment, la distribució física de l’aula, utilitzant semicercles o altres disposicions que faciliten crear un ambient més obert a la participació.

Fomentar l’aprenentatge cooperatiu, proposant activitats o dinàmiques en grups heterogenis on l’alumnat col·labori per assolir objectius comuns, per tal de potenciar el treball en equip i la participació activa, a la vegada que l’expressió i respecte per la diversitat de perspectives.

Fer servir un llenguatge inclusiu, tant a l’oralitat com als materials escrits.

Iniciar i finalitzar les sessions amb dinàmiques que fomentin la cohesió de grup i l’empatia. A més, si durant les sessions preguntem “com ens hem sentit?” s’apel·larà a l’empatia.

Adaptar el contingut i les consignes a les edats, les característiques i les necessitats del grup participant, ajustant exemples, materials i nivells de complexitat. Universalitzar l’aprenentatge, atenent al disseny universal per a l’aprenentatge - DUA, oferint múltiples formes de representació, expressió i implicació, amb activitats diverses i opcions flexibles que s’ajustin a les necessitats i interessos de tot l’alumnat.

Incorporar situacions d’actualitat durant les sessions, tot vinculant-les amb els continguts ja proposats. També es poden abordar qüestions rellevants presents al centre educatiu o al seu entorn més proper.

Consultar els marcs conceptuals de les guies pedagògiques anteriors de Fem Eco i altres materials recollits al final d’aquesta guia pedagògica, així com d’altres recursos que serveixin per fonamentar el coneixement sobre les vulneracions de drets i la seva defensa.